Orchestra Simfonică Bucureşti lansează un nou concept în cadrul stagiunii Salut CULTURA!, un eveniment foarte popular în Statele Unite ale Americii și Marea Britanie și având o tradiţie de peste 100 de ani. Un produs Philson Young, prima ediţie a concertului Sympho POPS va avea loc pe 12 aprilie 2014, Sala Palatului din a București, avându-i ca interpreți pe Orchestra Simfonică București și dirijorul american David Handel.

Un eveniment susținut în parte prin amabilitatea Ambasadei Statelor Unite ale Americii, spectacolul “Pe Aripile Muzicii” este o călătorie fascinantă în lumea muzicii de film. Publicul va avea ocazia să audieze coloane sonore din filme celebre, premiate și apreciate în întreaga lume, precum: “The Godfather”, “The Magnificent 7”, “Once Upon a Time in America”, “Rabbi Jacob”, “Zorba, the Greek”, “Spiderman”, “1492 – Conquest of Paradise” , “The Mask of Zorro”, “Dirty Dancing” sau “Singin’ In The Rain”. Ennio Morricone, Nino Rota, Vladimir Cosma, John Williams, Henry Mancini, James Horner, Elmer Bernstein, Vangelis sunt doar câteva nume de compozitori de muzică de film renumiți ale căror capodopere vor fi interpretate în cadrul acestui spectacol. Dintre cele mai cunoscute teme muzicale dezvăluim celebrele “Schindler’s List” şi “Scent of a Woman”, precum şi îndrăgitele desene animate “Cărţile Junglei” și “Tom şi Jerry”.

Partener cheie al evenimentului, renumita școală de tango argentinian TangoTangent va impresiona și dezvălui spectatorilor printr-un stil de dans artistic deosebit. Amalia Iscu și Cosmin Stamatoiu își vor dărui pasiunea pentru dans alături de Orchestra Simfonică București, care va interpreta unul dintre cele mai îndrăgite tango-uri din toate timpurile, parte a unui film îndrăgit.

Proiecții, efecte speciale de lumini şi laser precum și alte surprize și momentele speciale ale spectacolului ”Pe Aripile Muzicii” sunt asigurate de Lightnity Project, un alt partener principal al Orchestrei Simfonice București pentru acest eveniment. Producătorul și compozitorul Adrian Stavian va interpreta o compoziție proprie la un instrument inedit, care produce sunete prin atingerea razelor laser. Instrumentul denumit “harpa laser” a fost descoperit relativ recent, în ultimii 30 de ani fiind utilizat și popularizat de către Jean Michel Jarre.

Designerii de la Florăria Iris, prin atelierul propriu de creatie și în calitate de parteneri ai evenimentului “Pe Aripile Muzicii” vor da o notă de eleganță și rafinament acestui spectacol, reprezentând sursa de inspirație prin aranjamente scenice florale concepute și realizate special pentru acest concert.

Acest proiect este finanţat, în parte, prin contribuția generoasă a poporului American prin Departamentul de Stat al Statelor Unite.  
Conținutul cade în responsabilitatea Asociației Orchestra Simfonică București si nu reflectă în mod necesar opiniile Departamentului de Stat al SUA sau ale Guvernului American.

David HandelDavid Handel

Dirijorul american David Handel deține o reputație extraordinară ca fiind unul dintre cei mai respectați și inovatori dirijori. Alături de imaginația și abordarea spiritului comunitar distinctiv, celebritatea sa reușește să umple sălile, oriunde dirijează.

Observat prima dată de către Kurt Masur, director muzical în acea vreme al Gewandhaus Orkester din Leipzig, David Handel a fost invitat ca dirijor asistent în cadrul acestei instituții istorice. De atunci, el a dirijat orchestre în întreaga lume, incluzând și dezvoltarea de programe pentru difuzare către posturi de radio și de televiziuni internaționale. În 1993, în cadrul unui program de vizionare a tinerilor dirijori, Handel a fost selectat alături de alți tineri pentru a dirija New York Philharmonic la Carnegie Hall. Ca dirijor invitat, David Handel a susținut numeroase concerte în Statele Unite, Europa, Asia Centrală și în America Latină. A dirijat numeroase concerte în primă audiție și spectacole în premieră mondială și deține o listă considerabilă de înregistrări pentru televiziune și discuri audio.

De două ori membru al prestigioasei burse “Fulbright”, David Handel este laureat al “Chicago Artists International Program” și a primit numeroase premii, precum: două premii Rackham, bursa “Marguerite Lapp Scholarship for Exceptional Musical Talent”, două premii ”Chicago Department of Cultural Affairs & Illinois Arts Council”, “Decoration of Illimani” pentru servicii remarcabile în folosul comunității în domeniul artelor (La Paz, Bolivia), “Premiul Național Cultural UNESCO/Pro-Santa Cruz” (Bolivia), Medalia de Onoare “Pedro D. Murillo” (La Paz, Bolivia) și o bursă din partea  “Leipzig Gewandhaus” (Germania).

El a reprezentat Statele Unite ale Americii în America Latină și Asia Centrală, ca Ambasador Cultural printr-un program de specializare culturală al Departmentului de Stat al Statelor Unite.

Share

%d bloggers like this: