Doi la sută (2%) pentru OSB

Ce înseamnă “Doi la sută (2%) pentru OSB”?

Prin actul dumneavoastră sprijiniți dezvoltarea programelor culturale inițiate de Orchestra Simfonică București. Vă adresăm rugămintea de a ne sprijini, implicându-vă gratuit, cu scopul de a ne ajuta în împlinirea misiunii noastre: promovarea excelenţei în muzică și atragerea tinerilor către sălile de concert. Doi la sută (2%) pentru OSB (Orchestra Simfonică București) este gratuit.

Doi la sută (2%) pentru OSB (Orchestra Simfonică București) se realizează în baza legală: art. 57 (4) – (6) si art. 84 (2)-(4) din Codul Fiscal. Contribuabilii persoane fizice pot să direcționeze procentul de 2% din impozitul anual pe veniturile obținute în anul anterior din salarii către o entitate nonprofit sau unitate de cult.

Acest lucru se poate realiza foarte simplu, prin completarea unui formular standard.

Redirectionarea este gratuită, adică nu implică nicio cheltuială pentru persoana care completează formularul respectiv. Dacă nu folosiți această opțiune, suma respectivă va fi gestionată de stat.

SUSTIN CULTURA! Cum pot dona cei 2%?

Urmăriți pașii de mai jos și începeți prin descărcarea formularele de pe site-ul ANAF. Ce formulare am nevoie?

 1. Formularul 230 pentru cei care au venituri din salarii, completat în 2 exemplare (unul pentru organul fiscal și unul pentru dvs.) și/sau
 2. Formularul 200 privind veniturile realizate din Romania – pentru cei cu venituri din alte surse, adică activități independente precum: cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, realizate in calitate de proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal; activitati agricole pentru care venitul net se stabileste în sistem real; castiguri rezultate din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare; castiguri din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract. Anexa informativa cu instructiunile detaliate de completare a formularului 200 o gasiti AICI. iar un scurt ghid privind completarea formularului 200, puteti gasi aici.
  NOTA: Persoanele care au realizat asemenea venituri sunt oricum obligate sa depuna Declaratia 200, chiar daca nu doresc redirectionarea celor 2% din impozit.

PASUL 1 – Ce formular completez?

 1. daca ati avut în exclusivitate venituri din salariu: FORMULARUL 230
 2. daca ati avut și alte venituri în afara salariului:  FORMULARUL 200

Datele Asociației Orchestra Simfonică București pentru completarea formularelor sunt următoarele:

Denumirea oficială a organizatiei – Asociația Orchestra Simfonică București
Codul de identificare fiscala (cod fiscal, CUI sau CIF) – 30617386
Contul bancar (pentru lei), în format IBAN – RO88BTRLRONCRT0258903101

PASUL 2: – Cum completez?

Formularul se completează de mână, în două exemplare, dintre care unul ramâne la contribuabil cu numărul de înregistrare primit la depunere de la ANAF.

 • Contribuabilul scrie în formular datele de identificare la punctul I;
 • Contribuabilul bifează căsuța corespunzătoare la punctul II, scrie suma care revine redirecționării (dacă nu se cunoaște, ea va fi ulterior calculată de către organul fiscal),
 • Contribuabilul introduce datele organizatiei; la punctul III se lasă necompletat, restul rubricilor nu sunt obligatorii;
 • Contribuabilul semnează formularul și completează data.
  NOTĂ: Daca nu cunoasteti suma corespunzatoare celor 2% din impozit, lăsați căsuța necompletată, cf. art. 84, alin. 3 din Codul Fiscal.

PASUL 3: – Unde depun formularul?

 1. direct la registratura organului fiscal. Adresele sediilor Administrației Finantelor Publice le găsiți aici:  Sedii ANAF;
 2. prin poștă, cu scrisoare recomandata, la Administratia Finantelor Publice a localitatii de domiciliu (potrivit legii este acceptată și adresa unde locuieste efectiv deponentul, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în România) sau la Administratia Finantelor Publice corespunzătoare sursei de venit (de ex. adresa companiei/instituției angajatoare);
 3. online, dacă dețineți un certificat digital calificat, pe https://decl.anaf.mfinante.gov.ro/ și dacă nu dețineți certificat digital, prin serviciul ANAF Spațiul Privat Virtual (SPV), pe https://pfinternet.anaf.ro.
  NOTĂ: Termenul maxim pentru exprimarea opțiunii prin depunerea cererii la ANAF este data de LUNI, 25 MAI 2016.

Alte informatii utile